Pedodontie


Pedodontie

Ce este pedodontia sau medicina dentara pediatrica?

Pedodontia este ramura medicinei dentare care se ocupa cu ingrijirea si tratarea dintilor la copii. Stomatologia pediatrica se adreseaza celor mai tineri pacienti ai nostri. Modul in care medicul dentist colaboreaza cu pacientul- copil are influenta decisiva asupra succesului actului terapeutic. Din acest motiv, este primordiala familiarizarea copilului cu medicul dentist, cu mediul din cabinetul dentar inainte sa apara vreo durere sau afectiune care sa-I poata da o anume reticenta.

Dintii temporari erup intre 6 luni si 2 ½ ani. Desi, vor fi inlocuiti de dintii permanenti care erup intre 6-12 ani e necesara mentinerea acestora in cavitatea bucala pentru  a asigura un echilibru functional si o dezvoltare optima a maxilarelor.  Astfel, este importanta preventia leziunilor carioase prin instructaj de periaj, metode de profilaxie realizate in cabinetul de medicina dentara –fluorizari, igiena alimentatiei, profilaxia anomaliilor dento-maxilare prin depistarea si deconditionarea obiceiurilor vicioase (suptul degetului, respiratie orala, deglutitie infantila) dar si tratamentul leziunilor existente in cavitatea orala a micutului.

De ce apar cariile la copii?

Specialistii sustin ca microbii care produc cariile dentare pot fi transmisi sugarului sub diverse forme: prin sarut, mancare mestecata sau umezirea tetinei cu saliva, când mâncaţi sau gustaţi din mâncarea copilului  etc.

De aceea este bine ca, inainte de sarcina, parintii sa-si trateze toti dintii bolnavi. Infectiile dentare ale parintilor pot fi  daunatoare si copilului.

De asemenea, este imporatanta alimentatia sanatoasa asigurata copiilor, de preferat sa se reduca consumul alimentelor bogate in calorii si glucide..

De la 4 ani, copilul trebuie sa se spele singur pe dinti de doua ori pe zi sub supravegherea parintilor, astfel incat sa se asigure ca face acest lucru constiincios. Dupa varsta de 7 ani, copilul trebuie sa cunoasca deja tehnica corecta a spalarii dintilor, sa-si formeze deprinderea de a se spala singur, fara supraveghere.

Ce este caria de biberon?

Caria de biberon  este o forma particulara a cariei cu evolutie rapida, la copii si este datorata hranirii pe timpul noptii cu biberonul, mai ales a ceaiului sau laptelui indulcit. Acesta provoaca un mediu acid in cavitatea bucala a copilului cauzand demineralizarea smatului si facilitand dezvoltarea bacteriilor.

Cand sa mergi cu copilul la dentist?

Este recomandat ca parintii sa-si duca copiii la stomatolog cat mai devreme, pentru ca astfel ,acestia se obisnuiesc cu tot ce tine de mediul cabinetului si vor fi mult mai pregatiti atunci cand e nevoie ca medicul sa intervina.

De la varsta de 2 ani, copiii ar trebui consultati de medicul dentist, chiar daca credeti ca nu este cazul. Ei trebuie sa se obisnuiasca cu aparatura si scaunul stomatologic. Mai trebuie sa inteleaga ca medicul dentist este prietenul lor, care-i ajuta sa-si insuseasca deprinderile si cunostintele necesare pentru pastrarea igienei bucale – primii pasi necesari pentru dobandirea unui zambet minunat si pastrarea unei sanatati perfecte.

Cu cat vizitele incep mai devreme, cu atat copiii vor fi mai relaxati. De asemenea,copiii trebuie educati de mici in vederea ingrijirii corecte a dintilor. O varsta adecvata este dupa primul an de viata, cand copilul ar trebui sa deprinda obiceiul de a igieniza dintii acasa cel putin o data pe zi, de preferat seara inainte de culcare.

De ce dor dintii de lapte?

Durerea de dinti la copii e cel mai frecvent cauzata de carie si de complicatiile acesteia.Chiar daca dintii de lapte se schimba, este important ca acestia sa fie tratati la timp pentru a preveni disconfortul copilului. Tratamentul dintilor temporari e esential deoarece pierderea precoce a acestora poate provoca complicatii de eruptie ale dintilor definitivi, cu repercursiuni in viata adulta.De aceea, tratamentul oricaror afectiuni e foarte important, ca si folosirea unor metode moderne care previn aparitia cariilor la varste fragede. Pentru a creste motivarea copiilor de a merge la dentist folosim in clinica noastra material de obturatie colorate, plombitele colorate vor adduce cu siguranta un zambet pe fata copiilor.

De ce se face sigilarea santurilor si fosetelor?

Caria la copii si adolescenti poate fi prevenita prin sigilarea santurilor si fosetelor de pe suprafata ocluzala a dintilor (partea cu care  mesteca), manevra simpla si nedureroasa.