Ortodontie


Ortodontie

Ce este ortodontia?

Ortodontia este disciplina medicine dentare, care se ocupa de alinierea dintilor si asezarea in pozitie corecta a maxilarelor. Niste dinti aliniati nu sunt doar o chestiune de estetica, ci si de sanatate dentara. Dintii inghesuiti sau aliniati gresit sunt mai greu de curatat si predispusi astfel diverselor afectiuni dentare si gingivale. Astazi, exista mai multe optiuni pentru un pacient care doreste sa indrepte dintii.

Datorita cresterii importantei zambetului si aspectului estetic al fetei, implicarii pacientui in stabilirea planului de tratament si mediei varsei pacientilor, ortodontia dezvolta 3 directii:

Ortodontia preventiva instituita de la varste fragede asigura o ocluzie corecta, o eliminare a obiceiurilor vicioase  cu ajutorul aparatelor mobile.

Ortodontia interceptiva recunoaste si opreste o anomalie in dezvoltare realizand un management al spatiului. Inca din aceasta faza se pot solutiona malpozitii dentare cum ar fi ectopia de canin, dinti oralizati/ vestibularizati  sau diastema(‘’strunga’’).

Ortodontia corectiva se aplica in cazul unei malocluzii instalate, prin mijloace mecanice, functionale si chirurgicale: aparate fixe cu brackets metalici/ ceramici pe fata dintilor- Damon, cu brackets metalici individualizati pe interiorul dintilor- Incognito si aparate mobilizabile cu gutiere transparente- Invisalign.

Exista deci aparate dentare vizibile sau invizibile, fixe sau mobile. Alegerea se face in functie de varsta, severitatea cazului (dinti ectopici, nevoia de extractii etc), de preferinta pacientului pentru un anumit sistem. Decizia se ia impreuna cu medical specialist care evalueaza situatia dentara a fiecarui pacient. Cele mai noi si performante aparate ortodontice la ora actuala sunt cele invizibile: Incognito, Invisalign si cele fixe vizibile autoligaturante: Damon.

Ce tipuri de aparate ortodontice folosim in clinica noastra? Ce avantaje au aparatele  dentare invisibile?

INVISALIGN

Aparatul orthodontic Invisalign este format dintr-un set de gutiere de plastic transparent si foarte dur, care iti indreapta dintii gradual aplicand o forta controlata si constanta asupra lor, pana se aliniaza asa cum dorim. In decursul tratamentului vei purta mai multe seturi de alignere, pe care ti le vei schimba singur o data la 2 saptamani, pana cand dintii tai vor fi perfect aliniati. Este un sistem de ultima generatie ce rezolva o problema in cel mai modern si eficient mod. Invisalign nu se vede, este mobil si poti sa vezi cum vor arata dintii tai la final. Este fascinant sa vezi pe calculator o simulare 3D a evolutiei tratamentului de la stadiul initial la cel final, chiar inainte de inceperea acestuia.

INCOGNITO

Aparatul dentar Incognito, cunoscut si sub denumirea de iBraces, este un dispozitiv high-tech complet invizibil, care se adapteaza perfect avand un design special pentru dintii tai si cu rezultate incredibile. Incognito reprezinta cea mai buna alegere atunci cand aspectul estetic are un rol important in viata sociala sau profesionala a pacientului. Cu Incognito se poate corecta orice malocluzie la tineri sau adulti cu rezultate de inalta calitate. Atat brackets-ii cat si arcurile sunt realizate individual prin tehnologie computerizata CAD/CAM. Brackets-ii sunt realizati din aliaj de aur, antialergic si foarte dur, lucru ce le permite un design aplatizat si un confort sporit pentru pacient, o curatire facila.

DAMON

Damon este un nou concept in tratarea malocluziilor cu ajutorul aparatelor ortodontice fixe, montate pe zona vestibulara a dintilor, avand ca rezultat un zambet perfect si o imbunatatire a aspectului facial al pacientului. Avantajul major al acestui sistem il reprezinta autoligaturareapasiva a brackets-ilor, eliminand necesitatea ligaturilor elastic. Un alt avantaj este dat de arcurile super elastice care au o memorie elastic imbunatatita imprimand dintilor o miscare mai rapida si cu nevoie redusa de ajustari suplimentare, iar fortele folosite sunt sensibile la adaptarea biologica a tesuturilor pe care actioneaza. Toate aceste particularitati cresc eficienta sistemului oferind un tratament mai rapid, sedinte mai putine si mai scurte, comfort crescut pentru pacient: absenta iritatiilor si leziunilor mucoasei, brackets-ii sunt mai mici, usor de suportat si de igienizat, iar rezultatele sunt exceptionale.

Vezi si Damon Clear, o combinatie intre estetica bracketilor de culoarea dintelui si performantele sistemelor autoligaturante.