Implant dentar


Implant dentar

Ce reprezinta implantul dentar ?

Implantul dentar reprezintă o treaptă majoră în evoluția medicinei  dentare. Până în momentul apariției implantului dentar, pierderea unuia sau mai multor dinți se rezolva prin realizarea unei punți dentare care se sprijinea pe dinții vecini  celui extras.  În momentul de față, aproape orice dinte extras poate fi  înlocuit de un implant dentar, inserat în osul alveolar, în locul celui pierdut, fără a traumatiza dinții vecini.

Care este rolul implantului dentar?

Implantul dentar serveste drept sprijin pentru o coroana, proteza partiala sau totala fixa sau proteza mobilizabila.

Care sunt componentele unui implant dentar?

Implantele dentare moderne au o componentă care se inseră în oasele maxilare, înlocuind astfel rădăcina naturală a dintelui extras printr-o rădăcină artificială , cel mai frecvent din titan sau ceramică, componentă numită infrastructură. O  altă componentă  care înlocuiește coroana dentară naturală, confecționată din diferite materiale precum ceramică sau zirconiu,e numită suprastructură. Legătura dintre cele două componente se realizează prin intermediul stâlpului protetic care se înșurubează în implant și pe care se montează coroana, în cazul înlocuirii unui singur dinte, sau prin diferite sisteme de agregare, atunci când restaurăm întreaga arcadă dentară, componentă numită mezostructură.

Ce presupune inserarea implantului dentar in os? Ce inseamna sinus lift?

Etapa chirurgicală, în care se inseră implantul în osul alveolar, este o etapă relativ simplă și nedureroasă. Dificultățile care pot să apară în această etapă sunt legate de obicei de cantitatea și de calitatea osului alveolar în care urmează să fie inserat implantul, și în mod deosebit atunci când implantul urmează să fie inserat în zona laterală a maxilarului superior, unde sinusurile maxilare coboară până aproape de marginea crestei alveolare, reducând astfel oferta osoasă și implicit șansele de inserare a unui implant. Rezolvăm cu succes aceste cazuri ridicând membrana sinusului maxilar și inserând la acest nivel os artificial, procedură cunoscută în literatura de specialitate sub denumirea de sinus lift.

Avantajele implantului dentar la noi in clinica

Ne-am consacrat în acest domeniu prin faptul că utilizăm biomateriale de cea mai înaltă calitate și tehnologii de ultimă generație, mânuite de medici specialiști în acest domeniu, conștienți de faptul că acest domeniu evoluează cu o  viteză imposibil de controlat, iar cei care pierd contactul cu această evoluție nu au nici o șansă de a mai fi competitivi. Ne străduim  să fim cei mai buni, pentru a vă putea oferi  confort în timpul realizării acestor manopere, precum si rezultate deosebite, atât din punct de vedere estetic  cât și funcțional.Ca si avantaje clinice se pot enumara urmatoarele:

  1. nu se sacrifica integritatea dintilor vecini pentru a masca lipsa unui dinte, ca in cazul puntilor
  2. pacientii purtatori de proteze mobile pot beneficia de lucrari fixe
  3. lucrarile pe implante arata identic cu dintii naturali
  4. previn resorbtia osoasa.

Cine poate beneficia de un implant dentar?

In general beneficiaza de un implant dentar pacientii carora le lipsesc unul sau mai multi dinti si care sunt clinic sanatosi. Pacientii cu diferite afectiuni care sunt tinute sub control cu medicatie adecvata pot si ei beneficia de inserarea unui implant dentar, dar exista limite care sunt generate de starea generala a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de afectiuni generale cum ar fi diabetul, anumite afectiuni ale sangelui etc.) precum si restrictii datorate cantitatii si calitatii osului receptor (osteoporoza), pozitia sinusului maxilar sau a nervului alveolar-inferior.

Care sunt contraindicatiile implantelor dentare?

Dependenta de alcool, tutun, droguri, hipertensiune arteriala (HTA) majora, tulburari endocrine, diabetul insulino-dependent, deficite imunitare, bolnavii cu neoplasme, afectiuni psihotice, igiena deficitara

Riscuri si complicatii

Periimplantita sau inflamarea tesutului din jurul implantului este cea mai frecventa complicatie a implantelor dentare. Principala cauza a periimplantitei este igiena deficitara. Pacientii care fumeaza prezinta un risc crescut de periimplantita.