Chirurgie


Chirurgie

Ce este  chirurgia dento-alveolara?

Interventiile chirurgicale dento-alveolare reprezinta masuri terapeutice ale patologiei cavitatii orale, care cuprind: extractii dentare, odontectomia  sau extractia dintilor inclusi cu preponderenta  a molarului de minte sau a caninului.

Pe langa aceste interventii relativ banale pentru un chirurg dento-alveolar, mai exista si alte operatii chirurgicale de mare importanta medicala:

Chirurgie endodontica  include mijloace terapeutice pentru eradicarea proceselor acute sau cornice ale parodontiului apical:  rezectii apicale prin indepartarea varfului radacinii si a tesutului afectat din jurul acestuia. Chistectomia reprezinta extirparea unor chisturi intraosoase,  incizia si drenajul abceselor.

Chirurgie preprotetica: regularizare de creasta in cazul in care crestele edentate prezinta neregularitati sau protuberante osoase ce vor favoriza bascularea viitoarelor proteze totale respectiv leziuni sau ulceratii la nivelul mucoasei sau operatii de corectare a partilor moicrestele balante fiind  excese de tesut fibros pe coama crestei edentate, hipermobile.

Chirurgia parodontala  presupune metode terapeutice de a anihila boala parodontala. Gingivectomia sau ablatia gingivala pentru eliminarea pungilor parodontale sau  pentru alungiri coronare, gingivoplastia este o remodelare gingivala si chiuretajul subgingival in camp deschis/ inchis .

Chirurgia preimplantologica reprezinta pregatirea campului osos in vederea inserarii unui implant dentar. Aceasta manopera presupune fie aditie de os, de membrana biocompatibila atunci cand nu exista suficient tesut de sustinere, fie realizarea unui sinuslift, atunci cand sinusurile maxilare sunt coborate si inserarea implantului ar afecta cavitatea sinusala.

Cine face aceste interventii?

Un chirurg specialist va vedea toate riscurile unei interventii chirurgicale, va tine cont de ele, va anticipa toate greutatile care pot aparea pe parcurs si astfel sansele ca operatia sa fie un succes vor fi mult mai mari.